Kausala on Iitin kuntakeskuksena toimiva hieman alle 4000 asukkaan taajama. Se sijaitsee Kouvolan ja Lahden välisen valtatie numero 12 varrella, keskellä Suomen kauneinta maalais- ja järvimaisemaa. Leininselän ja Urajärven rantojen viehätys yhdistyy paikkakunnan viljavaan maaseutuun. Luontomatkailun lisäksi Kausalassa kannattaa myös vierailla mielenkiintoisissa paikallisissa tapahtumissa, ja tutustua sen moniin historiallisestikin kiinnostaviin rakennuksiin ja kohteisiin.

Kesällä alueen kauneus pääsee parhaiten oikeuksiinsa, vaikka nähtävää riittää toki ympäri vuoden. Turistille on suositeltavaa kierrellä Kausalan vehreitä maisemia laajemminkin, sillä sen jääkauden muovaamat luonnonnäkymät ovat vaihtelevia, ja maisemat jylhiä.

Iitti ja Kausala

Perinteisesti Iitin kunnan alueita on nimitetty Maakansaksi ja Vesikansaksi, sillä etelän Maakansasta tultiin kirkolle maareittejä pitkin, kun taas pohjoisen Vesikansan väki käytti tämän säännöllisen matkan tekoon kirkkoveneitä. Toimivat vesireitit ovatkin olleet alueelle pitkään tärkeitä. Kausalan eteläpuolella sijaitsee Iitin Sääskjärvi, jonka rantatiellä viitat opastavat uimarannoille, Kustaa III:lle pystytetylle muistokivelle sekä Perheniemen lintutornille. Lintuharrastajat voivat syksyisin bongata täällä tundrahanhia, jotka yöpyvät ja ruokailevat alueella. Kausala on alueen keskustaajama, josta vierailija löytää kaikki tärkeimmät palvelut, mutta sen ympäristössä sijaitsee myös useita muita mielenkiintoisia kohteita.

Nähtävyyksiä ja tapahtumia

Markkinaperinnettä on vaalittu Iitissä jo yli 130 vuotta. Nykyisin torielämää pääsee seuraamaan Kausalan torilla sekä Iitin maatilatorilla, jotka palvelevat sekä paikallisia että matkailijoita. Iiitin ja Kausalan alueella onkin paljon kiinnostavia tapahtumia, ja esimerkiksi ravikilpailuja siellä on järjestetty jo vuodesta 1870. Raviradan edustalla on myös taiteilija Miina Äkkijyrkän tekemä patsas kuuluisasta paikallisesta ravikuningasorista. Kausalan keskellä, kuusien ja hopeapajujen ympäröimänä sijaitsee viehättävä, vuonna 2003 valmistunut Iitin ortodoksinen tsasouna, jota kannattaa käydä ihailemassa. Kulttuurin ystäviä kiinnostanee myös Alvar Aallon ja Arto Sipisen suunnittelema Iitin kirjastotalo, jonka monitoimitilassa järjestetään korkeatasoisia näyttelyitä.

Erilaisista tapahtumista kiinnostuneen kannattaa merkitä kalenteriinsa ainakin Kausalan markkina- ja toripäivät. Ei pidä unohtaa myöskään raveja, joista tärkeimpinä mainittakoon Helluntairavit. Karralan kotiseututalo järjestää myös kesäisin tapahtumapäiviä, joissa tätä arvokasta rakennusta ja sen sisustusta esitellään. Valtakunnallisina Avoimet Puutarhat -päivinä kannattaa puolestaan vierailla Kivirinteen tilalla tutustumassa Margit Peltolan taideteoksiin. Lisäksi Haaviston Seuratalolla järjestetään erilaisia kesätapahtumia.

Lavatanssia pääsee harrastamaan Saukonkallion tanssilavalla, jonka sanotaan sijaitsevan Suomen kauneimmalla paikalla. Iitissä järjestetään myös vuotuiset musiikkijuhlat, joiden aikaan tarjolla on monia musiikkiaiheisia tapahtumia kaiken ikäisille kuulijoille.

Ravintoloita

Kausalassa ei kenenkään tarvitse jäädä nälkäiseksi. Huomionarvoisimpia Kausalan alueen ruokapaikkoja ovat varmastikin Pitokartano Kurjenmiekka sekä Lomakivi. Kurjenmiekka paitsi järjestää monenlaisia tilaustapahtumia, myös tarjoaa asiakkailleen maukkaat juhlalounaat kansallisina merkkipäivinä. Lisäksi sieltä voi tilata pitopalvelua. Myös Lomakivi tarjoaa juhla- ja kokouspalveluja sekä majoitusta tilauksesta. Lomakiven erikoisuutena ovat lisäksi sen omat raviponit. Näistä kahdesta poiketen, ravintola Matkakeidas tarjoaa Kausalassa hieman arkisempaa mutta laadukasta ruokailua jokaiseen makuun. Tällä kätevästi ajoreitin varrella sijaitsevalla paikalla on laaja valikoima erilaisia lounas- ja grilliruokatuotteita. Matkakeidas onkin suosittu etappi monille Lahti-Kouvola -väliä ajaville matkailijoille.

Kausala matkailukohteena

Kausala ja sen ympäristö ovat kuvankauniita matkailukohteita, ja niiden soisikin olevan tunnetumpia isomman yleisön keskuudessa. Lähistön suuremmat kaupungit varmasti houkuttelevat vierailijoilta pois tältä seudulta, mutta he eivät ehkä tiedä, mitä he menettävät. Kausalassa vierailu sujuu parhaiten omalla tai vuokra-autolla, sillä Iitin seudun tärkeimmät matkailukohteet jakautuvat melko laajalle alueelle. Koska suurin osa tapahtumista sijoittuu kesään, se on paras mahdollinen aika vierailulle. Erilaisten kesätapahtumien ystäville Kausala ja sen lähiseudut tarjoavat paljon koettavaa, ja myös luontomatkailijalle alue avaa eteen paljon monenlaista kaunista nähtävää.