Olipa matkailija sitten luonnon ystävä, taiteentuntija tai vannoutunut kaupunkilomailija, Suomesta löytyy jokaiselle jotakin. Mikä vielä parempaa, Suomi on maa, joka näyttää erilaiset kasvonsa eri vuodenaikoina. Monet Suomeen matkustamista harkitsevat kuvittelevat, että kyseessä on ympärivuotisesti kylmä maa, ja yllättyvätkin positiivisesti huomatessaan kuinka miellyttävä Suomen kesä voi parhaimmillaan olla.

Toisaalta, ilmaston lämmetessä Suomen Lapista, Kuusamosta voi kuitenkin vielä löytää lunta ja aitoa talvitunnelmaa rekiajeluineen ja lumikenkäsafareineen, revontulia unohtamatta. Kulttuuria etsivät löytävät puolestaan Suomesta monipuolisesti nähtävää erilaisista museoista vanhoihin linnoihin. Mutta mikä sitten on paras aika vierailla Suomessa?

Jotkut suomalaiset neuvovat lomailijaa pysyttelemään poissa talvella ja vierailemaan mieluiten maassa kesäaikaan, sillä kesä on tietenkin monelle tässä pohjoisessa maassa asuvalle mieluisin vuodenaika. Kuitenkin, erämaaeksotiikkaa ja arktisia talvia etsivälle turistille talvimatkailu Suomessa voi olla unohtumaton elämys. Ei pidä myöskään unohtaa, että Suomessa on neljä vuodenaikaa, ja Lapin ruska syksyisin sekä luonnon herääminen henkiin keväällä ovat myös kokemisen arvoisia.

Niinpä vastaus siihen milloin Suomessa kannattaa vierailla onkin, että se riippuu siitä, millaista lomaa matkailija toivoo. Matkan ajankohta kannattaa ehdottomasti suunnitella omien mieltymysten mukaan.

Mielenkiintoisia matkakohteita eri vuodenaikoina

Nyrkkisääntönä Suomeen matkustamisen suhteen voisi sanoa, että talven ihmeitä etsivän kannattaa matkustaa pohjoiseen lumiseen vuodenaikaan, kun taas ulkoilmassa järjestettävistä kulttuuritapahtumista pitävän kannattaa suunnata etelämmäksi kesäaikaan. Lyhyelle kaupunkilomalle pääkaupunkiseutu on vertaansa vailla hyvistä liikenneyhteyksistään johtuen, sillä sinne matkustaessa arvokasta loma-aikaa ei kulu liikaa itse paikan päälle saapumiseen.

Toisaalta parhaita vierailukohteita Suomessa ovat usein eri paikkakuntien, kuten Tampereen, festivaalit ja kesätapahtumat. Kaupungin humua pakenevalle taas Lappi on aivan ilmeinen valinta, erityisesti luontomatkailun ja vaeltamisen suhteen. Siellä matkusteluun on kuitenkin syytä varata aikaa, sillä etäisyydet voivat olla hyvinkin pitkiä paikasta toiseen siirryttäessä.

Nähdäkseen Suomen kaikki puolet, voisikin oikeastaan todeta, että matkoja tarvitaan useampia. Yhdellä kertaa ei vierailija mitenkään voi nähdä kaikkea, mitä tällä maalla on tarjottavana, sillä se muuttuu radikaalisti vuodenaikojen vaihtelun myötä. Matkailija voisikin aloittaa maahan tutustumisensa talvella Napapiirillä sijaitsevasta joulupukin pajasta, ja palata kesällä ihailemaan yötöntä yötä sekä vierailla Savonlinnan oopperajuhlilla, joista voi jatkaa matkaansa Helsingin sykkeeseen. Itse asiassa vierailuja tarvitaan kuitenkin huomattavasti useampia, sillä onhan turistin nähtävä myös revontulet, kaunis saaristo, jylhät harjumaisemat sekä vierailtava erilaisissa kulttuurikohteissa ympäri maata.

Monipuolisia aktiviteetteja

Aktiivilomaa etsivällä matkailijalla on Suomessa valittavanaan kirjo erilaisia elämyksiä. Moni laskettelee tai lumilautailee, mutta murtomaahiihto, retkiluistelu, pilkkiminen ja lumikenkäily ovatkin jo huomattavasti tuntemattomampia lajeja useimmille turisteille. Suomalaisten luova mielenlaatu on sitä paitsi kehittänyt vielä näitäkin erikoisempia talviurheiluaktiviteetteja, kuten leijalautailun järven jäällä sekä umpihankijalkapallon. Kaikki mielenkiintoinen tekeminen ei kuitenkaan vaadi lunta; päin vastoin! Järvessä uiminen, marjanpoiminta, sienestys ja kalastus ovat mitä parhaimpia kesäharrastuksia. Vierailija pääsee myös nauttimaan suomalaisista jokamiehenoikeuksista, jotka mahdollistavat luonnossa liikkumisen vapaasti kaikille. Uskaliaampi matkailija voi pyrkiä osallistumaan eukonkannon maailmanmestaruuskisoihin tai suojalkapalloon, joka on kesäisempi versio umpihankijalkapallosta.

Urbaanimmasta ympäristöstä nauttiva turisti löytää tietenkin vilkasta yöelämää Helsingistä. Mutta harvempi tietää, kuinka pienempienkin kaupunkien keskustat heräävät keväällä henkiin. Niiden kävelykadut terasseineen ja lomanviettäjineen ovat mukavia paikkoja viettää aikaa ja nauttia rauhassa lounasta tai muutama olut. Suomeen rantautuneet pienpanimot tarjoavat myös laadukkaita makuelämyksiä mallasjuomien vaativammillekin harrastajille.

Jännitystä etsivä voi puolestaan käydä lentämässä tuulitunnelissa tai nauttia vuoristoradan kyydistä huvipuistossa. Lapsiperheiden kannattaa suunnata Naantalin Muumimaailmaan, ja kulttuurista kiinnostuneiden varata aikaa esimerkiksi pääkaupungin Ateneum- ja Kiasma-museoissa vierailuun. Onkin sanottava, että tulipa matkailija Suomeen milloin tahansa, hän varmasti löytää itselleen mielenkiintoista tekemistä.