Useat suomalaiset suuntaavat vuosi toisensa jälkeen pallon toiselle puolella palmujen alle karistamaan toimiston pölyt edes hetkeksi pois mielestään, vaikka kotimaa on täynnä uskomattomia kokemuksia ja nähtävyyksiä suoraan nenän edessä. Miksi lähteä merta edemmäs kalaan, kun Suomi tarjoilee mielenkiintoista, erikoista ja eksoottista koettavaa jokaiseen makuun?

Olkoon haaveenasi joko keskieurooppalainen kahvittelu ihmisiä vilisevällä aukiolla, revontulien ihastelu iglun suojista, rentoutuminen metsän keskellä tai meren aaltojen hellä kosketus piña colada toisessa ja aurinkorasva toisessa kädessä, Suomen matkailulla on vastaus unelmiesi lomaan ja täydelliseen rentoutumiseen.

Helsingin syke

Parhaimpien matkakohteiden listalta ei tietenkään voi jättää pois pohjoista metropolia Helsinkiä, joka on viime vuosien aikana nostanut suosiotaan kansainvälisestikin erityisesti kaupunkitapahtumiensa johdosta. Helsinki toivottaa turistit tervetulleiksi etenkin modernin ja jatkuvasti uudistuvan ravintola-, kahvila- ja kulttuuritarjontansa vuoksi. Kaupungissa pääsee etenkin kesäisin nauttimaan erilaisista kokemuksista ulkomaiden veroisesti, ja matkailu pääkaupunkiseudulle voi olla myös todella edullisesti. Esimerkiksi julkinen liikenne on verrattain halpaa, ja muutamalla eurolla pääsee jopa Suomenlinnaan asti. Myös useat museot ja tapahtumat tarjoavat paljon nähtävää ja oheistoimintaa ilman sisäänpääsymaksua. Talvisin lumipeitteinen tuomiokirkko puolestaan herättää ihastusta valollaan ja maagisuudellaan.

Taianomainen Turku

Entinen pääkaupunkimme, ruotsalaisvaikutteinen ja jugend-rakennuksineen Turku ei jätä romantiikannälkäistä matkailijaa viileäksi. Aurajoen rannalla voi ihastella värikkäitä rakennuksia tai istahtaa jollekin useista terasseista tai jokilaivoista nauttimaan paikallisia panimo- tai kahvilatuotteita sekä bongailemaan ohikulkevia ihmisiä. Pyrähdys vanhalla suurtorilla tai Turun linnassa kuljettaa ajatukset väkisinkin suoraan keskiajalle, ja korkeiden seinien kaikuessa lähes kuulee ritarien miekkojen kalinan toisiaan vasten. On myöskin yleisesti tunnettu fakta, että Suomen surullisen kuuluisa kesäsää taipuu luonnon lakien vastaisesti Turussa, sillä Ruis Rockin aikana paistaa aina aurinko. Kesäkaupunki mikä kesäkaupunki!

Turusta käsin on myöskin mahdollisuus tutustua tarkemmin suomen saaristoon joko autolla tai pyörällä. Itämeren ja kapeiden saaristoreittien tarjoamat maisemat ovat henkeäsalpaavia, ja tarjoavat raikkaan meri-ilman sekä auringonpaisteen lomassa katsauksen Lounais-Suomen rikkauksiin, esimerkiksi Suomen Ibizanakin tunnettuun Paraisiin tai Maskun Rivieraan. Talvella matkailijoille on puolestaan tarjolla useita saunomis-, avanto- sekä hiihtämismahdollisuuksia, mukaan lukien laskettelukeskus!

Mikäli haluaa laajentaa näkemystään muista Suomen taajamista matkan aikana, Turusta on lyhyt välimatka myös Raumalle, Saloon tai Naantaliin, jotka kaikki henkivät samaa vanhan kaupungin loistoa sekä järjestävät kattavia kulttuuritapahtumia etenkin kesäisin.

Retkeilijän Iitti

Iitti ei ole turhaan tunnettu retkeilijöiden kaupunkina. Se sijaitsee strategisesti Lahden ja Kouvolan välissä, eli lyhyen automatkan päässä lähes mistä vain eteläisestä Suomesta tarkastellen. Iitin valttikorttina ovat sen useat luonto- ja retkeilykohteet sekä paikallinen historian havina. Iitti on paratiisi myös golffareille, pyöräilijöille sekä kesäisin lavatanssien ystäville. Rauhaa kaipaavalle Iitti on täydellinen lomakohde, ja esimerkiksi Kausalassa sijaitseva kartanohotelli Radansuu tarjosi aikoinaan täydelliset puitteet unohtumattomalle viikonloppumatkalle. Mukaan tarvitset vain retkeilyhousut ja termospullon, ja pääset nauttimaan Suomen uskomattoman puhtaasta ja rauhallisesta luonnosta sen kaikessa hiljaisuudessaan.

Runollinen Porvoo

Useimmat Suomeen saapuvat vierailijat pitävät maan toiseksi vanhinta kaupunkia ehdottomasti kaikkein kauneimpana paikkana. Eikä suotta – vain tunnin ajomatkan tai muutaman tunnin rentouttavan saaristoristeilyn päässä Helsingistä sijaitseva Porvoo on ainutlaatuinen kohde keskiaikaisten mukulakivikatujen ja -kujien, joenrantaa reunustavien punaisten talojen sekä vanhan kaupungin tunnelmallisen katedraalin ansiosta.

Kaupungilla on kätevintä kulkea jalan, jotta voi pysähtyä jokaisessa matkan varrelle osuvassa putiikissa, kahvilassa ja ravintolassa, joita kaupunki pursuaa ääriään myöten. Yksi suosituimmista kohteista Porvoossa on tietenkin runoilija J. L. Runebergin museo. Porvoon tunnelma saa kenen tahansa runosuonen sykkimään.